Web banner

Campagne: Zorgen voor de zorg

De gezondheidszorg is wereldwijd in crisis: je hoort en leest het overal. Er is te weinig personeel om alle patiënten te verzorgen en de werkdruk is vaak onhoudbaar. Ongezonde werkomstandigheden en een gebrek aan respect maken het beroep van gezondheidswerker onaantrekkelijk. In 2030 verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een wereldwijd tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers.

Met 89% van het wereldwijde tekort worden lage en lagere middeninkomenslanden het hardst getroffen. Ook in België overweegt bijna de helft van alle verpleegkundigen op intensieve zorg om te stoppen omwille van de ondraaglijke werkdruk en ongezonde werkomstandigheden.

Gelukkig laat het zorgpersoneel zich niet doen. Wereldwijd komen ze in actie voor betere werkomstandigheden en een sterke publieke gezondheidszorg. Ze lopen voorop in de strijd voor het recht op gezondheid.

“Personeelstekorten kosten mensenlevens!”.

Die boodschap weerklonk de voorbije maanden bijvoorbeeld meermaals in het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst in de geschiedenis legden tienduizenden verpleegkundigen er het werk neer. Met hun historische stakingen roepen ze op om de NHS, de Britse gezondheidsdienst, te versterken en hun inkomen te verhogen. Dat werd sinds 2008 niet meer aangepast. In de Democratische Republiek Congo (DRC) staken de artsen in de openbare ziekenhuizen ook al maanden. Ze verwijten de regering dat ze haar beloftes niet nakomt om de lonen te verhogen, de werklast te verlichten en een goed pensioen te garanderen. Hun protest werd op politiegeweld onthaald.

Werken in de gezondheidszorg kan dus de gezondheid schaden. Tijdens de Covid-19-pandemie noemden we gezondheidswerkers helden. Hun inspanningen werden terecht op luid applaus onthaald. Maar overheden doen nog altijd te weinig om hun loon te verhogen, de werkomstandigheden te verbeteren en de publieke gezondheidszorg te versterken. De lessen van de pandemie zijn niet geleerd.

Dus hoe kunnen we zorgen voor degenen die voor ons zorgen?

Privatisering en commercialisering, wat is dat eigenlijk?

Commerciële actoren in de gezondheidszorg stonden een krachtige aanpak van de Covid-19 pandemie in de weg. Toch staken overheden hun plannen om de openbare gezondheidszorg verder te ontmantelen niet in de kast. De private sector speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. Hoe komt dat?

“Voor de pandemie hadden 57 landen volgens de WHO een kritiek tekort aan zorgpersoneel. Toch adviseerde het IMF aan 24 van de 57 landen om de loonuitgaven in de publieke sector te bevriezen of zelfs te verlagen.”

Jasper Thys, beleids- en campagnemedewerker bij Viva Salud


Ongezonde werkomstandigheden in de zorgsector:

gebrek aan beschermingsmateriaal

korte en onzekere contracten

lage lonen

lange werkdagen

geweld en seksuele intimidatie op het werk

een gebrek aan sociale bescherming


Winstbejag, tegen welke prijs?

Een marktlogica leidt niet tot een betere gezondheidszorg voor iedereen. Als winstbejag en besparingen op de eerste plaats komen, daalt het respect voor waardige werkomstandigheden en de kwaliteit van de zorg.

Eén van de besparingsmethoden in de gezondheidssector is het beperken van de uitgaven voor gezondheid en veiligheid op het werk. Dat werd tijdens de coronapandemie pijnlijk duidelijk. Hoewel gezondheidswerkers hun werk in de gevarenzone uitvoerden, zorgden werkgevers bijvoorbeeld vaak voor te weinig bescherming. Tekorten aan mondmaskers, alcoholgel en handschoenen maakten het personeel extra kwetsbaar voor besmetting. Volgens de WHO waren in mei 2021 na één jaar pandemie wereldwijd al ongeveer 115.000 gezondheidswerkers overleden aan Covid-19.


De weg vooruit


ZORG MEE VOOR DE ZORG

BESTEL OF DOWNLOAD GRATIS ONZE POSTERS EN STICKERS

Wil jij jouw solidariteit met zorgwerkers tonen? Geweldig! We sturen je posters* en stickers op om onze campagneboodschap te verspreiden.

*Onze posters mogen enkel worden opgehangen op toegelaten plaatsen


ORGANISEER EEN POSTERACTIE* IN JOUW BUURT

Iedereen moet het weten. De werkomstandigheden in de zorgsector moeten beter! Help jij onze campagneboodschap zo ver mogelijk verspreiden? Organiseer een posteractie en hang posters in ziekenhuizen, de wachtruimte van jouw lokale wijkgezondheidscentrum, culturele centra of andere drukbezochte plaatsen in jouw buurt.

Contacteer Marilyse voor meer info en we helpen jou op weg.

*Onze posters mogen enkel worden opgehangen op toegelaten plaatsen

Organiseer je liever een ander soort actie, evenement of een vorming over de werkomstandigheden in de zorgsector? Onze campagnemedewerkers zitten boordevol ideeën en staan steeds paraat om samen met jou de handen uit de mouwen te steken.

Stuur een mailtje naar Jasper voor meer informatie.

DOE EEN GIFT

Dankzij jouw gift kunnen sociale bewegingen druk blijven uitoefenen en de privatisering en commercialisering van onze gezondheidszorg tegengaan.

Steun de campagne Zorgen voor de Zorg door een gift te doen op het rekeningnummer BE17 5230 8138 7321 van Viva Salud (mededeling: Zorg-Soin).


DEEL JOUW ERVARING

Ben of ken jij een gezondheidswerker? Wil je graag getuigen over slechte werkomstandigheden in de zorgsector en zo de strijd steunen van gezondheidswerkers overal ter wereld?

Stuur een mailtje naar Nicky.

GVHV