Internationale solidariteit: een belangrijke kwestie die niet zomaar opgeofferd mag worden

Viva Salud veroordeelt de besparingsmaatregelen van de nieuwe Arizona-regering onder leiding van Bart De Wever. Ontwikkelingssamenwerking, wat wij liever internationale solidariteit noemen, is een essentieel element voor een eerlijke en gezonde ontwikkeling van alle landen. Het is geen opofferbare aanpassingsvariabele. Arizona wil 25% besparen op deze budgetten, waardoor wij gedwongen worden om meer fondsen te werven bij Belgische burgers, terwijl hun fiscale aftrek wordt verlaagd van 45% naar 30%. Dit is onaanvaardbaar, en wij roepen op tot deelname aan de manifestatie op 13 februari.

De 0,7%: een noodzakelijk en haalbaar doel

Het door de Verenigde Naties vastgestelde doel om 0,7% van het BNP te investeren in ontwikkelingssamenwerking, dat werd besloten in de nasleep van de dekolonisatiegolf, had als doel de kloof in economisch en sociaal welzijn tussen het Globale Zuiden en het Globale Noorden te verkleinen, en zo de armoede te verminderen. Voor Viva Salud is deze verantwoordelijkheid geen loze belofte van meer dan 50 jaar geleden, of een poging om onze wereld veiliger te maken, zoals de afgelopen weken is beweerd. Deze verantwoordelijkheid is direct verbonden met de gewelddadige kolonisatie door westerse landen die de rijkdommen heeft geplunderd, de structuren van deze landen heeft vernietigd, en hen in een staat van crisis heeft achtergelaten. Het is ook gerelateerd aan de rampzalige gevolgen van de structurele aanpassingsprogramma’s die in de jaren ’90 en tot op heden door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds werden opgelegd. Internationale solidariteit is een essentiële kwestie van de 21ste eeuw, waar we zo goed mogelijk moeten proberen aan bij te dragen.

Een essentiële pijler voor een rechtvaardigere wereld

Internationale solidariteit is een onmisbaar instrument om een evenwichtigere en duurzamere wereld te garanderen. Het gaat verder dan een eenmalige hulpactie en berust op structurele maatregelen die ongelijkheden bestrijden en de levensomstandigheden van mensen duurzaam verbeteren. Veel landen hebben moeite om hierin te investeren vanwege economische en politieke beperkingen, zoals oneerlijke handelsregels, verpletterende schuldenlast, en belastingontduiking. Internationale solidariteit speelt hier een cruciale rol als middel om deze onrechtvaardige dynamieken recht te trekken. Ze bevordert een eerlijke verdeling van middelen, versterkt essentiële openbare diensten, en helpt de systemen te transformeren die armoede en uitsluiting in stand houden. Dit is geen liefdadigheid of hulpverlening, maar een collectieve inzet voor een wereld waarin iedereen waardig kan leven. Door in te zetten op sociale rechtvaardigheid, soevereiniteit, en fundamentele rechten, draagt internationale solidariteit bij aan veerkrachtigere samenlevingen, waar gezondheid en welzijn geen voorrecht zijn, maar universele rechten.

Oproep tot mobilisatie: Laten we op 13 februari de straat op gaan!

Sluit je aan bij Viva Salud in het blok van Internationale Solidariteit op donderdag 13 februari om de Belgische regering op te roepen:

  1. het budget voor ontwikkelingssamenwerking te behouden of te verhogen om de internationale verplichtingen na te komen en een rechtvaardigere en duurzamere wereld te garanderen;
  2. de fiscale aftrek van 45% te behouden voor giften van €40 of meer per jaar, zodat deze belangrijke stimulans voor steun aan het maatschappelijk middenveld behouden blijft.

Door te blijven investeren in internationale solidariteit draagt België bij aan een toekomst waarin sociale rechtvaardigheid en solidariteit voorop staan.