MINISTER LAHBIB, WHAT YOU GONNA DO?

Wijs de minister van Buitenlandse Zaken mee op haar verantwoordelijkheid! Deel onze post en tag Hadja Lahbib of print de poster, hang hem aan je raam of neem hem mee naar een betoging.

Petitiefacebookinstagramtwitterposter*

Dokter Ahmed Muhanna, directeur van het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia (Noord-Gaza) werd op 17 december 2023 ontvoerd door Israëlische soldaten, terwijl hij aan het werk was in het ziekenhuis. Lange tijd was er geen teken van leven van hem. Nu wordt vermoed dat hij opgesloten zit in de Naqab-gevangenis, diep in de woestijn. Zijn familie heeft tot vandaag geen enkele informatie over zijn fysieke en mentale toestand. 

Dokter Adnan Al Bursh werd die dag eveneens gearresteerd door Israëlische soldaten. Op dat moment voerde hij orthopedische chirurgie uit in het Al Awda-ziekenhuis. Dokter Al Bursh werd gefolterd en vermoord in een Israëlische gevangenis. Zijn tragische verhaal maakt de zorgen over de toestand van dokter Muhanna enkel groter. 

Sinds 7 oktober zijn minstens 214 gezondheidswerkers tijdens hun dienst aangehouden door Israëlische troepen. Minstens 128 onder hen werden op 30 mei 2024 nog steeds vastgehouden.

Zorgwerkers, overal ter wereld, hebben een zware job. Maar wat de verpleegkundigen, dokters en zorgkundigen van Gaza doorstaan sinds 7 oktober is moeilijk te bevatten. 

Probeer het je maar voor te stellen. Het gebied waar jij woont en werkt als zorgwerker, wordt aangevallen en  gebombardeerd door het Israëlische leger. Heel wat mensen vluchten naar het ziekenhuis, wat een veilige plek zou moeten zijn. Ze hopen er verzorging te vinden voor hun gewonden en een veilige schuilplaats voor wie niet goed te been is. Als zorgwerkers proberen jullie onvermoeibaar stand te houden en zo veel mogelijk gewonden te redden, afgerukte ledematen correct te amputeren en infecterende wonden te voorkomen. Maar te midden van de drukte in het ziekenhuis, de huilende en bloedende mensen, besef je dat jullie het volgende doelwit kunnen zijn. 

Sinds 7 oktober 2023 werden minstens 493 gezondheidswerkers vermoord door het Israëlische leger. 32 van de 36 ziekenhuizen in Gaza liepen blijvende schade op en 113 ambulances werden getroffen, waarvan 61 volledig vernietigd. Toch onderneemt onze Belgische overheid geen actie. Volstaat het niet voor onze politici dat gezondheidswerkers tijdens een humanitaire ramp ontvoerd, opgesloten, gemarteld, en vermoord worden omdat ze hun job uitvoeren? Het wordt tijd dat onze regering zich inzet om deze genocide te stoppen! 

““De Israëliërs arresteren eerst de  orthopedische chirurgen, door hun cruciale rol in de gezondheidszorg na een groot bombardement op het gebied. De arrestatie van dr. Ahmed Muhanna, tijdens de belegering in december, was omdat hij de algemeen directeur van het ziekenhuis was. Ik weet dat ik de volgende kan zijn. Ik weet dat ze me erin kunnen luizen om wat voor reden dan ook. Soms ben ik echt bang dat ze wapens in ons ziekenhuis verstoppen, alleen maar om me te arresteren.”

Mohammed Salha, waarnemend directeur van het AL AWDA-ziekenhuis.

Om onze overheid te herinneren aan haar verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de naleving van de mensenrechten wereldwijd, startte Viva Salud samen met We Move Europe een petitie voor de bevrijding van dokter Muhanna en het overige AWDA-personeel. Met bijna 75.000 handtekeningen uit 39 Europese landen kunnen we onze minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, een duidelijk signaal geven dat van de Belgische overheid een standpunt verwacht wordt om gezondheidspersoneel en andere burgerslachtoffers te beschermen via alle mogelijke wegen. 

Maar we merken dat er meer nodig is! We probeerden via verschillende personen van haar kabinet om de petitie te overhandigen, maar kregen geen enkele reactie. Daarom roepen we iedereen op om Minister Lahbib te herinneren aan haar verantwoordelijkheid. Dat ze op dit moment Minister van lopende zaken is en dat de vakantie nadert, is alvast geen excuus om haar verantwoordelijkheid niet op te nemen. 

Actievoerders wereldwijd zetten druk op hun politici om een permanent staakt-het-vuren af te dwingen door sancties tegen Israël en de Boycot-Disinvest-Sanction-strategie toe te passen. Ook de People’s Health Movement, een wereldwijd netwerk waartoe Viva Salud behoort, deelde een krachtig statement in solidariteit met Palestijnse gezondheidswerkers. Zij roepen hun leden ook op om de poster van dokter Muhanna wijd te verspreiden en de druk op hun politici te verhogen.

Teken de petitie

➤ Deel onze post en tag Hadja Lahbib (@hadjalahbib)! Of print de poster*, hang hem aan je raam of neem hem mee naar een betoging.

facebookinstagramtwitterposter*

Het aanvallen van het gezondheidssysteem in Gaza is een doelbewuste techniek van het Israëlish leger. Door ziekenhuizen, gezondheidswerkers en ambulances systematisch aan te vallen, zorgt Israël in de eerste plaats dat gewonden door militaire aanvallen niet verzorgd kunnen worden en het dodental onder de Palestijnen enkel toeneemt. Bovendien zorgt het voor blijvende schade aan de sociale bescherming in Gaza en maakt zo het gebied onleefbaar. Na het einde van de belegeringen zal het nog lange tijd duren voordat het gezondheidssysteem in Gaza enigszins hersteld is.

Tot slot worden de Palestijnen die nog in Noord-Gaza wonen verdreven. Jabalia is er het laatste functionerende ziekenhuis. Als ze daar niet meer terecht kunnen, waar moeten ze dan naartoe? Ook dit behoort, volgens Dr. Salha, tot de zeer bewuste tactiek van Israël.

Uiteindelijk was en is het eerste doelwit van het Israëlisch leger het gezondheidssysteem in Gaza. Ze willen de Gazastrook volledig onleefbaar maken en dat doe je door het gezondheidssysteem aan te vallen. Zonder gezondheidszorg zullen de mensen niet blijven. Als er in het noorden geen gezondheidszorg meer is, verhuis je met je gezin naar het zuiden. En dat is het plan. Ze willen de mensen naar het zuiden duwen. Kijk je naar de kaart van operationele ziekenhuizen, dan zie je dat de meeste in het zuiden liggen. In het noorden is AWDA de enige die overblijft.  Als het noorden leeg is, zal Israël het noorden bezetten en zullen de Gazanen het voor altijd kwijt zijn

Mohammed Salha, waarnemend directeur van het AL AWDA-ziekenhuis.

Het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia is onderdeel van de Palestijnse gezondheidsorganisatie AWDA, een belangrijke gezondheidsinstelling in de Gazastrook, en één van de partnerorganisaties van Viva Salud. AWDA beheerde twee ziekenhuizen en zes medische centra verspreid over Gaza. Sinds 7 oktober is het personeel van AWDA haar werk onvermoeid blijven voortzetten. Het personeel legde de bevelen van het Israëlische leger om het ziekenhuis te verlaten en naar het zuiden te evacueren naast zich neer, omdat ze patiënten die niet vervoerd konden worden, niet aan hun lot wilden overlaten.

Na 13 dagen belegering viel het Israëlisch leger op zondag 17 december het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia, in het noorden van Gaza, binnen. Op het moment dat alle aanwezigen ondervraagd werden, werd ziekenhuisdirecteur Ahmed Muhanna gearresteerd en meegenomen door het Israëlisch leger naar een onbekende locatie. Daags nadien werden ook nog eens vijf andere personeelsleden, een patiënt, en een bezoeker gearresteerd. In mei werd het ziekenhuis voor een tweede keer belegerd. Ook toen viel het Israëlisch leger binnen en werd iedereen gedwongen om het ziekenhuis te verlaten. Waarnemend directeur Mohammed Salha bleef met 13 personeelsleden ter plaatste om voor de 11 patiënten te zorgen die er te zwaar aan toe waren en niet geëvacueerd konden worden. Alle ambulances waren vernietigd door het Israëlisch leger en er is geen veilige plaats in de buurt om de patiënten naartoe te evacueren.

Op 4 juni schreef Dr. Salha ons over de situatie het ziekenhuis:

“Op 31 mei 2024 eindigde de Israëlische belegering. Meteen kwamen er acht mensen binnen op zoek naar hulp. De dagen daarna arriveerden er dagelijks meer dan honderd patiënten, vooral mensen die orthopedische chirurgie nodig hadden. We hebben nog steeds geen gefilterd water. We drinken opgepompt, ongefilterd grondwater, omdat ons filtersysteem tijdens de belegering werd vernietigd. Het bedrijf dat ons schoon water leverde, raakt niet tot bij ons. We zijn nu bezig het puin van de wegen te ruimen. De voedselsituatie is zeer kritiek. We maken brood met de bloem die we hebben, hebben wat rijst en een beetje ingeblikt voedsel. Er is al twee maanden niets op de markt te vinden. Toch hebben we hier in het ziekenhuis meer dan de gezinnen in het noorden.”

Mohammed Salha, waarnemend directeur van het AL AWDA-ziekenhuis.

 

*deze poster mag niet op de openbare weg worden opgehangen