Op 3 oktober organiseerden de EU en Israël voor het eerst in tien jaar een Associatieraad. Carte blanche von onze collega Jasper.
Meer lezenDe meeste landen in de wereld hebben het recht op gezondheid erkend. Toch hebben minstens 400 miljoen mensen wereldwijd geen toegang tot essentiële gezondheidszorg. Bovendien zit onze maatschappij boordevol ongelijkheden. En die maken de bevolking ziek.
Sociale factoren bepalen voor 85% onze gezondheid. Een gezonde leefomgeving, veilige werkomstandigheden en de toegang tot proper water en goede voeding zijn van levensbelang. Naar een dokter kunnen gaan, maakt ons maar een klein beetje gezonder. Om het recht op gezondheid voor iedereen te garanderen, moet sociale rechtvaardigheid dus een prioriteit zijn. Daarvoor hebben we een sterk publiek gezondheidssysteem nodig. Dat is toegankelijk voor iedereen, goedkoper, efficiënter, democratischer en van betere kwaliteit voor de patiënten en het personeel. Kijk maar naar het succes van het Cubaanse gezondheidssysteem.
Daarom eisen we van de instellingen die zich inzetten voor internationale solidariteit, zoals de actoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Commissie en de Wereldbank, dat ze het recht op gezondheid op de eerste plaats zetten. Onze gezondheid moet in publieke handen liggen. De komende jaren zullen we campagne voeren rond de mondiale crisis van het zorgpersoneel, de impact van het mondiaal handelsbeleid op de privatisering van gezondheid en het belang van een sterke eerstelijnszorg om de gezondheid van de bevolking te verbeteren.
We kunnen dit niet alleen. We werken samen met strijdbare organisaties in de Filipijnen, Palestina en de DR Congo. In België zijn we lid van het platform Be-cause health, het Actieplatform Gezondheid & Solidariteit en de koepels van internationale solidariteit 11.11.11 en CNCD-11.11.11. Op het internationale niveau spelen we een actieve rol in de internationale beweging voor het recht op gezondheid, People’s Health Movement. We zijn ook lid van een aantal netwerken die zich verzetten tegen de commercialisering en privatisering van gezondheid: het Consortium tegen de Commercialisering van de Gezondheidszorg, het Europees Netwerk tegen de Commercialisering en Privatisering van Gezondheid en Sociale Bescherming en de Geneva Global Health Hub. Want samen staan we sterker!
Nu de vaccinatiecampagne in enkele landen volop aan de gang is, lijkt het einde van de pandemie in zicht. Maar niemand is veilig tot iedereen veilig is. Daarom heeft iedereen wereldwijd toegang nodig tot het vaccin. Om dat mogelijk te maken is er wel actie nodig. Deel het vaccin, niet het virus. Doe jij mee?
Op 3 oktober organiseerden de EU en Israël voor het eerst in tien jaar een Associatieraad. Carte blanche von onze collega Jasper.
Meer lezenIn een tijd waarin private spelers steeds meer een markt zien in het gezondheidssysteem, vinden wij het belangrijk om de publieke gezondheidszorg te verdedigen en promoten. In deze video ontdek je waarom.
Meer lezenIn een tijd waarin private spelers steeds meer een markt zien in het gezondheidssysteem, vinden wij het belangrijk om de publieke gezondheidszorg te verdedigen en promoten.
Meer lezenHet coronavirus houdt de wereld in een greep. Ziekenhuizen worden overrompeld en er is een groot gebrek aan medisch materiaal. …
Meer lezenSamen met 11.11.11, WSM, FOS, Dokters van de Wereld, Oxfam-in-België en CNCD-11.11.11 vraagt Viva Salud dat België en de EU het initiatief steunen en zich tegelijk inzetten voor meer internationale coördinatie van het onderzoek, de ontwikkeling en de verdeling van het vaccin.
Meer lezen