DR Congo: Toegang tot water in de strijd tegen corona
Het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers door Covid-19 in DR Congo blijft voorlopig minder hoog dan waarvoor aanvankelijk gevreesd werd. Toch hebben onze partners er de handen vol met het overtuigen van mensen om zich voldoende te beschermen. De verspreiding van het virus moet kost wat kost tegengehouden worden om een gezondheidscatastrofe te voorkomen. In een reeks interviews leggen onze partners uit hoe ze te werk gaan ondanks de vele obstakels.
Een van de obstakels in de strijd tegen het coronavirus in Congo is de toegang tot drinkbaar water. Het is een probleem waarrond onze partners Etoile du Sud en CODIC al jaren campagne voeren, nu meer dan ooit.
Welke impact hadden de coronamaatregelen op jullie werk?
Aziza Mupa Kasiama, verantwoordelijke van ‘De la Racine aux Ailes’, lidorganisatie van onze Congolese partner CODIC: “Onze bewegingsvrijheid werd ons ontnomen. Zij die werk hadden, konden niet meer werken. Met ‘De la Racine aux Ailes’ zijn we daarom gaan praten met de overheid om hen uit te leggen dat we een lidorganisatie zijn van CODIC, een sociale organisatie die als taak heeft haar leden te sensibiliseren. Maar we mochten niet langer samenkomen met meer dan 20 personen.”
Hoe hebben jullie je werk dan voortgezet?
Aziza: “We stelden een groepje samen van drie personen met voldoende ervaring, mensen die stevig in hun schoenen staan. Want wanneer we familiebezoeken afleggen krijgen we te horen: “nee, nee, nee, kom niet langs omwille van corona”. Maar we moesten onze boodschap overbrengen, dat ze hun handen moeten wassen, zich moeten beschermen.
We zijn ook naar de overheid gestapt om te zeggen dat we elektriciteit nodig hebben om het nieuws op tv te kunnen volgen. Dat kunnen we nu niet want we hebben geen stroom. We worden ook verondersteld om onze handen te wassen, maar er is geen water! We hebben toen twee maanden gratis water gekregen, maar door frequente afsluiting van de watertoevoer hadden we daar niet veel aan.”
Brigitte Bikumba, voorzitster van de ‘Dynamique des Femmes’ van Etoile du Sud: “Neem nu Kalamu, een gemeente die bekendstaat voor haar ongezonde leefomstandigheden. Er is bijna geen toegang tot water. De mensen wilden de hygiënemaatregelen van de overheid wel volgen, maar ze hadden simpelweg geen water in die periode. Om iets te doen aan die situatie, konden we niet passief toekijken en thuis blijven zitten. Dus gingen we met een klein groepje op stap om onze leden te informeren dat de ziekte bestaat. We hebben affiches gemaakt en spandoeken. We gingen van deur tot deur om mensen te informeren en hen uit te leggen hoe ze zich kunnen beschermen om de ziekte te voorkomen.”
Hoe konden jullie mensen overtuigen van de preventieve maatregelen als ze geen toegang tot water hebben?
Brigitte: “Tijdens onze preventie-acties merkten we dat niet iedereen de middelen heeft om een hydro-alcoholische oplossing of geschikt desinfectiemiddel te kopen. Daarom raadden we onze leden aan: “Als je niets hebt, gebruik dan as”. As is een zeer effectief ontsmettingsmiddel voor het wassen van de handen, zelfs voor de vaat en de toiletten of voor het reinigen en onderhoud van onze hygiënische voorzieningen. Dus hebben we ze schoongemaakt en het gebruik van as aangeraden. Het was de makkelijkste manier om bijna iedereen te bereiken.”