De heropbouw van Palestina ondersteunen via het werk van onze partners
Op 8 oktober begon Viva Salud met haar fondsenwervingscampagne voor AWDA, onze partner in de Gazastrook. Al snel werd de omvang van het Israëlisch geweld duidelijk, en vandaag, bijna een jaar na het begin van de genocide, kan AWDA nog steeds elke vorm van hulp gebruiken. Maar waar in het begin de focus lag op noodhulp, zoals het aankopen van water en medicijnen, gaan we nu terug over op structurele steun aan AWDA.
Sinds 7 oktober heeft AWDA zich onvermoeibaar ingezet voor de Palestijnse bevolking. Met gevaar voor eigen leven bleven zij ter plaatse in de ziekenhuizen die keer op keer het doelwit werden van Israëlisch geweld. De situatie waarin zij moesten werken, was en is nog steeds huiveringwekkend. Er zijn tekorten aan zowat alles. Medicijnen, medische apparatuur, brandstof, drinkwater, voedsel, enzovoort. Via onze fondsenwerving probeerden we AWDA van enkele noden te ontdoen, zodat zij zich ten volle zouden kunnen inzetten voor de gezondheid van alle Gazanen.
En met succes. Sinds 7 oktober haalden we, dankzij jullie steun, reeds 313.408 euro op. Een ongezien bedrag, dat ondertussen bij AWDA is aangekomen en waardoor zij hun dagelijkse diensten kunnen verderzetten. Mede door alle steun die ze vanuit België ontvingen, zijn vandaag nog steeds 2 ziekenhuizen en 4 medische centra operationeel. Hun belang is niet de onderschatten, aangezien er voor de meer dan 2 miljoen inwoners bijna geen werkende ziekenhuizen meer zijn. Meer zelfs, via de noodhulp van Viva Salud, bouwt AWDA momenteel een gigantisch veldhospitaal vlak naast hun ziekenhuis in Nuseirat.
Voor sterke langetermijnprogramma’s
Na bijna een jaar genocide in de Gazastrook, moeten we ook proberen vooruit te kijken. Het Israëlisch geweld richt zich specifiek op gezondheidsinfrastructuur en gezondheidswerkers. De schade op alle vlakken is enorm. Als de genocide vandaag zou stoppen, zouden er de komende maanden en jaren nog steeds duizenden Gazanen sterven door de indirecte gevolgen van ondervoeding, tekort aan medische zorg, etc. Zo berekende het medisch tijdschrift The Lancet dat er nog minstens 186.000 Gazanen zouden sterven in de naweën van het israëlisch geweld.
Daarom is het van groot belang dat we onze hulp opschalen naar iets stuctureels. Het zal ongetwijfeld nog jaren duren om het gezondheidssysteem in Gaza volledig herop te bouwen. De verwoeste infrastructuur herstellen is een van de belangrijkste taken die AWDA te wachten staat. Maar we doen meer dan dat. Via onze steun kan AWDA de komende jaren opnieuw trainingen geven aan jongeren, gemeenschappen inlichten over het recht op gezondheid, en zoveel meer. Daarom blijft Viva Salud hen financieel steunen, opdat zij zich opnieuw volledig kunnen inzetten voor de gezondheid van elke Gazaan.
Naast het verlenen van cruciale gezondheidsdiensten, speelde en speelt AWDA nog steeds een heel belangrijke rol in het communiceren over het genocidaire geweld in Gaza. AWDA is een belangrijke referentie voor de WHO, maar ook voor grote kranten en zenders zoals Al Jazeera, BBC, CNN, … om het ruime publiek te informeren over de situatie en de aanvallen tegen de gezondheidssector in Gaza. Dit communicatiewerk is zonder meer van cruciaal belang, en wordt ook ondersteund door het Viva Salud-programma. Daarnaast hebben ze, in volle oorlog, reeds meerdere workshops gegeven aan kinderen en jongeren over eerste hulp, mentale gezondheid, … steeds met psychosociale hulp aanwezig.
Pijlers van verzet en solidariteit
Vandaag blijven we ook onze andere Palestijnse partners, BISAN en HWC (Health Work Committees), steunen, zodat ze hun werk kunnen verderzetten en opnieuw gemeenschappen en groepen kunnen organiseren, mensenrechtenschendingen documenteren, en de Palestijnse bevolking weer hoop kunnen geven. Samen met AWDA vormt hun werk een pijler van verzet en solidariteit. Jouw steun is cruciaal om hen te steunen in deze belangrijke taak. Zo kunnen Viva Salud en haar partners hun werk verderzetten en een toekomst opbouwen voor het recht op gezondheid voor iedereen in Palestina.
Dit jaar speelde Bisan een leidende rol bij de Palestijnse koepelorganisatie PNGO, de belangen van de Palestijnen en de Palestijnse sociale organisaties verdedigt. Bisan heeft zonet ook een onderzoek klaar over de toegang tot gezondheid voor Palestijnse kankerpatiënten, ontwikkelde een aantal unieke papers over de impact van de oorlog op de arbeidsmarkt en de mentale gezondheid van de Palestijnen. Hun beleidswerk dwong de Palestijnse Autoriteit om Gaza te erkennen als hongersnood-gebied, en zoveel meer.
In het kader van het Viva-Salud project focuste Health Work Committees in 2024 dan weer op psychosociale hulp voor hun doelgroepen. Zo organiseerden ze verschillende sessies voor jongeren over post-traumatische stress, alsook over het verlenen van eerste hulp psychosociale hulp voor mensen in rampsituaties. Dit werk kadert uiteraard in de context van het escalerende geweld in de West Bank, hoofdzakelijk in gebieden als Jenin, Tulkarem, Tubas en Nablus.
Bedankt voor je solidariteit en je steun!