Interview Allyson Pollock: ‘Zodra je privatiseert, vallen gezondheidsdiensten uit elkaar.’

nhsa

Allyson Pollock is een Britse gezondheidsactiviste, onderzoekster en arts.. Tijdens de meest recente editie van het solidariteitsfestival ManiFiesta in 2023 hadden we de kans om haar te interviewen. Hoe Allyson juist activiste is geworden? Dat weet ze niet meer. “Als arts in de publieke gezondheidszorg word je met zoveel ongelijkheid geconfronteerd dat je geen andere keuze hebt.”.

pollock

Er is geen overwinning te vieren als resultaat van deze stakingen. Gezondheidswerkers staken omdat hun salaris niet steeg samen met de inflatie en dus in realiteit verlaagd is. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden erg slecht. Er worden meer goedkopere personeelsleden aangeworven in vergelijking met oudere en ervaren zorgverleners. De werkdruk verschuift en verandert continu. Zorgwerkers krijgen misschien een salarisverhoging, maar ze zullen niet zegevieren op de lange termijn. Kijk naar onze NHS*, die geleidelijk wordt ontmanteld en geprivatiseerd. De regering maakt zich niet  druk om de uitkomst van de staking en is bereid om het been stijf te houden.

Dat is moeilijk te kwantificeren omdat de regering de gegevens over privatisering niet publiceert. We weten wel dat tientallen miljarden ponden aan contracten naar de private sector gaan om diensten te leveren die de NHS ooit aanbood. Nu wordt de helft van alle knie-, heup- en cataractoperaties uitgevoerd onder contracten van de NHS. Dit lijkt erg op het Amerikaanse systeem, waar de overheid de betaler is maar  de diensten niet levert.

De overheid is nu een betalingssysteem geworden.  Een steeds groter onderdeel van de NHS wordt gecontractualiseerd en geprivatiseerd.  Het aandeel dat de NHS zelf aanbiedt wordt zo steeds kleiner.

Zodra men begint te privatiseren, fragmenteer je verschillende gezondheidsdiensten en vallen ze uit elkaar. Men haalt ook steeds meer geld uit het systeem, voor aandeelhouders, investeerders en marktkosten  Dat betekent dat er veel minder geld naar het personeel gaat. Waar eens 80 of 90% van het budget voor het personeel was, is dat nu gedaald tot 50 of 60%.  Terwijl we allemaal weten dat het personeel  nodig is om de zorg draaiende te houden.


“Zodra men begint te privatiseren, fragmenteer je verschillende gezondheidsdiensten en vallen ze uit elkaar. Men haalt ook steeds meer geld uit het systeem, voor aandeelhouders, investeerders en marktkosten  Dat betekent dat er veel minder geld naar het personeel gaat.”

Allyson Pollock, ritse gezondheidsactiviste, onderzoekster en arts

Het is verkeerd. Heeft België niets geleerd van wat het deed in Congo? Ooit waren het mineralen, nu mensen. De midden- en lage-inkomenslanden waaruit mensen worden aangeworven geven veel geld uit aan het opleiden van personeel, en worden dan beroofd. Bijna alle Europese landen doen hetzelfde, in plaats van in te zetten op de degelijke investeringen  om onze diensten op te bouwen en onze artsen op te leiden. De private markt is niet in geïnteresseerd. Niet in het zorgen voor een opgeleide beroepsbevolking, niet in het tegemoet komen van de noden van zorgwerkers en patiënten. Een publiek gezondheidssysteem doet dat wel.

Men moet lokaal beginnen. Men moet beginnen met nee te zeggen. Men moet beginnen met het opbouwen van de capaciteit van het eigen personeel en investeren in onderwijs. Men moet ook investeren in het systeem, en niet enkel financieel. Soms wordt geld ook geïnvesteerd op de verkeerde plaats en moeten investeringen herzien worden. In België, net als op vele andere plaatsen, zien we overbehandeling en overdiagnose terwijl er aan de andere kant zijn mensen die geen toegang hebben tot medicijnen of een behandeling.


“Leiders houden vol dat privatisering alles zal oplossen. Het zal een lang proces zijn, om hen en het volk ervan overtuigen dat dat niet zo is.”

Allyson Pollock, ritse gezondheidsactiviste, onderzoekster en arts

Uit jullie. Jouw generatie, de jonge generatie. Mijn generatie was de generatie die alles had. We hadden gratis onderwijs, we hadden gratis gezondheidszorg, we hadden het allemaal en we werden hebzuchtig en trokken alles naar ons toe. Onze hoop is jullie generatie, degene die het meest lijdt. Wij hadden niet dezelfde jobonzekerheid, huisvestingsonzekerheid, hoge inflatie. Dus waar ik hoop uit put, is jullie generatie die op straat komt en jullie zorgen uit. Leiders houden vol dat privatisering alles zal oplossen. Het zal een lang proces zijn, om hen en het volk ervan overtuigen dat dat niet zo is.